Scrabble Nasıl Oynanır? Scrabble Kuralları Nelerdir?

25-04-2022 08:28
Scrabble Nasıl Oynanır? Scrabble Kuralları Nelerdir?

Scrabble; 2,3 veya 4 kişiyle oyun tahtası üzerinde oynanan bir kelime türetme oyunudur. Kelimeleri soldan sağa veya yukardan aşağı dizme esasına dayanır, aynı zamanda diğer oyuncunun türettiği kelimeden başka bir kelime de oluşturulabilir.

Scrabble nasıl oynanır?

Scrabble oynanışında önce oyun tahtası düz bir alana yerleştirilir. 100 adet harf taşı torbaya konur ve her oyuncu, bir adet harf yerleştirme tahtasını önüne yerleştirir.

Oyuna kimin başlayacağını belirlemek için her oyuncu, torbadan bir harf çeker. A harfine en yakın harfi veya boş taşı çeken oyuncu oyuna ilk olarak başlama şansını yakalar. Oyuna kimin başlayacağı ve oyuncuların sırası belirlendikten sonra, çekilen tüm harfler torbaya geri konulur ve torba karıştırılır.

İlk sıradaki oyuncu, rastgele 7 harf taşını torbadan çeker ve kimseye göstermeden takozuna yerleştirir. Sırayla tüm oyuncular, torbadan 7 adet harf taşını çekerek, harf yerleştirme tahtalarına yerleştirir.

İlk sıradaki oyuncu, tahtasındaki harfleri kullanarak oluşturduğu kelimeyi, o kelimenin herhangi bir harfi oyun tahtasının ortasındaki yıldızlı kutucuğa gelecek şekilde tahtaya yerleştirir.
Ardından oyuncu, tahtasındaki harf sayısını 7’ye tamamlamak üzere, torbadan rastgele harf taşları çeker ve sıra, diğer oyuncuya geçer.
Oyuncuların her bir turda tahtaya yazdığı kelimeden elde ettiği puan, daha önceden hazırlanmış bir skor tabelasına yazılır.

Scrabble kuralları nelerdir?

  • Scrabble oynarken sadece sözlükte yer alan kelimeler kabul edilir.
  • Özel isimler, kısaltmalar ve ek almış kelimeler sayılmaz.
  • Bir oyuncunun yazdığı bir kelimenin doğruluğu tartışılabilir, sözlükten kontrol edilebilir ama oyun oynanırken oyuncular sözlüğe bakamazlar.
  • Taşlarıyla kelime türetemeyen oyuncu "pas" geçebilir ve sıra kendisinden sonraki oyuncuya geçer.
  • Harf taşlarıyla kelime türetemeyen oyuncu, harf taşlarını değiştirmeyi seçebilir. Bunun için değiştirmek istediği harf taşlarını kapalı bir şekilde oyun tahtasına koyarak aynı sayıda yeni taş çeker ve değiştirmek istediği taşları torbaya atar. Ancak sırasını kaybeder ve oynamak için tekrar kendisine sıra gelmesini bekler.
  • Scrabble tahtası bonus değerleri olan özel kareler içerir. "Harfin iki katı", "kelimenin üç katı" gibi özel puanlar taşıyan kareler sadece ilk kullanıldıklarında geçerlidir.
  • Bir oyuncu harf tahtasında yer alan 7 taşı bir kerede kullanarak kelime yazarsa ödül olarak ekstra 50 puan kazanır.

 

Scrabble nasıl biter?

Scrabble üç şekilde biter:

  •           Oyunculardan birinin tahtasında hiç harf kalmaması durumunda. Bu durumda, oyunu bitiren oyuncu, diğer oyuncuların tahtalarında kalan harflerin puanlarını da kendi hanesine yazdırır
  •           Karşılıklı olarak oyuncuların 2’şer kez pas geçmeleri durumunda
  • Oyun tüm seçenekler kullanılıp yaratılacak kelime kalmaması durumunda

Her şekilde oyun sonunda oyuncuların ellerinde kalan taşların puanları, oyun boyunca kazandığı toplam puandan düşülür. En yüksek puanı kazanan oyuncu oyunu kazanır.

Scrabble’da boş taş ne işe yarar?

Oyuna kimin başlayacağı belirlenirken oyunculardan biri eğer boş taş çekmişse, oyuna başlama hakkı onun olur. Bu durum tüm scrabble çeşitleri için geçerlidir. Scrabble’da boş taşın bu şekilde önemli bir ayrıcalığı vardır.

 

Scrabble kutusunun içerisinde neler bulunur?

15x15 bir oyun tahtası

100 adet harf taşı (2 tanesi boş taş)

4 adet harf yerleştirme tahtası

Harf taşları torbası

 

Scrabble oyununun fiyatı ne kadar?

Scrabble oyununun fiyatı satıcıya göre değişiklik göstermektedir (25-320 TL). Scrabble oyununu günlük olarak ucuz fiyata kiralamak isterseniz Varsapp üzerinden kiralayabilirsiniz.

 

Varsapp’in Güvence Sistemi ile kafandaki soru işaretlerini kaldırıyoruz ve tüm kiralama sürecini sen evinden çıkmadan, birlikte hallediyoruz. Güvenceye ve konfora İhtiyacın Varsa unutma Varsapp yanında!

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.